Matcirkeln

"Gubbröra"

 

 

 

 

         Vegetariskt

 

Västerbottenpaj enligt
Anders Levèn TVkock

 


FOTO: Fredrik Sandin Carlsson

 

Receptet är anpassat för 6 personer och är färdigt på 80 minuter.

 

210 g smör
3 dl mjöl
1 1/2 msk vatten
1 1/2 tsk ättika
2 st gula lökar
1 msk smör att fräsa i
300 g riven västerbottenost
6 st äggulor
3 dl mjölk
3 dl grädde
salt
peppar
muskot

 

Gör så här

 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Tärna fettet och fördela med mjölet. Häll i vattnet och ättikan och knåda hastigt till en smidig deg. Kavla ut den i en pajform (min 30 cm i diameter) och ställ kallt ett tag.

2. Skiva löken tunt och fräs den i smör. Vispa ihop mjölken, äggulorna och grädden och tillsätt salt, peppar och eventuellt muskot. Förgrädda pajskalet i 15 minuter.

3. Ta ut pajskalet och höj ugnstemp. till 200 grader. Sprid ut löken i botten och strö sedan över den rivna osten. Häll över äggstanningen och grädda till sist pajen i 35 minuter.

 

Betyg: Eftersom alla var positivt överraskade blir betyget

 

 

Morotsrårakor till 6 personer

 

500 g grovriven potatis

400 g grovriven morot

1 stor grovriven gul lök

2 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

3 st ägg

3 msk majsena

5 msk smör till stekning

 

Till servering:

Lingonsylt och i vårt fall stekt rimmat sidfläsk.

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till rakorna.

Hetta upp lite smör i en stekpanna och klicka ut fyra rakor. Platta till dem med stekspaden och stek dem gyllenbruna på båda sidor, ca 5 min sammanlagt.

Stek resten likadant.

 

 

Till morotsrårakorna serveras lingonsylt och stekt rimmat sidfläsk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Västerbottenpaj är utmärkt som både huvudrätt och förrätt, eller som en del i en buffè på till exempel bröllop. Pajen har en rund och enkel smak som fungerar till så gott som allt.

 

 

Äggvitan som separerats från gulan kan med fördel stekas och fördelas ovanpå den färdiga pajen så går inget till spillo.

 

 

Till pajen tillagades en sallad innehållande: sallad, paprika, tomat och gurka

 

 

Beräknad kostnad/person stannade på 28 kr inkl. salladen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De grovrivna ingredienserna blandas

 

 

Äggen tillsätts

 

 

Rolf steker rakorna

 

 

 

Kostnad/person inkl. fläsk ca 10 kr.

 

Betyg:

+

Om ni undrar över den sjätte bägaren, så hade vi besök av en reporter från Kga-Tidning som var helt nöjd med resultetet.