Matcirkeln

"Gubbröra"

 

 

 

                RECEPT

   Köttbullar och pannbiff med lingon till 6 personer

 

1000 g nötfärs

4 dl vatten eller buljong

8 msk ströbröd

1 fint hackad och fräst gul lök

2 ägg

3 tsk salt

1/2 tsk vit eller svartpeppar

 

Till köttbullarna åts en sallad gjord på

sallad, röd och grön paprika, gurka och tomat. Rårörda lingon serverades till.

 

Här avnjuter vi maten och konstaterar att det blev en fullträff redan första gången.

Vi gav betyget 5 sejdlar av 5 möjliga.

 

Beräknad kostnad/person stannade på 25 kronor och då hade det räckt till ytterligare en person.

 

    Alkvetterngös i ljuvlig sås till 6 personer

 

1 kg fiskfile av gös

1 1/2 tsk salt

700 g stora räkor med skal eller 200 g skalade.

3 dl créme fraiche

2 msk hummerbuljong (koncentrerad)

1 1/2 dl riven ost

 

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader

 

Skär fisken i 12 portionsbitar och rulla till rullader. Salta och lägg dem i en smord ungssäker form.

 

Skala räkorna. Blanda dem med créme fraiche och hummerbuljong. Klicka räksåsen/röran på fisken och toppa med riven ost.

 

Stek fisken i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera med vinkokta grönsaker, rårivna morötter och potatis.

 

Vinkokta grönsaker:

Frisk och fräsch smak får grönsakerna när de kokas i 3 delar grönsaksbuljong och 1 del vitt vin. Häll av men spar det goda kokspadet till buljong eller sås. Salta lätt.

 

Dessert:

Päronhalvor med smält mintkaka.

Lägg upp 12 päronhalvor (konserv) i en ungssäker form. Lägg en mintkaka över varje päronhalva. Ställ in i ugnen på eftervärmen eller ca 100 grader i 10 minuter eller tills mintkakorna smält. Servera med spadet från konserven. 

 

Betyg: Full pott igen

Med råge dessutom.

 

Ryggbiff med pepparrot och äggula

 

 

6 portioner

6 skivor ryggbiff, ca 900 g tillsammans

smör

flingsalt

nymald svartpeppar

 

Till servering

rödlöksringar

6 äggulor

färskriven pepparrot

dijonsenap

saltgurka

 

Gör så här

Stek köttet hastigt i smör i en het panna. Krydda med salt och peppar.

Lägg en lökring på varje köttbit. Häll försiktigt äggulorna i lökringarna. Strö riven pepparrot över.

Servera ryggbiffen med potatismos, dijonsenap och saltgurka.

 

Betyg: 4 av 5

Undertecknad vill ha genomstekt ej blodig, därav sänkt betyg.

 

 

Rotmos med fläsklägg

 

 

1,5 kg rimmad fläsklägg med ben

1 st gul lök

2 lagerblad

5 vitpepparkorn

5 kryddpepparkorn

 

Rotmos:

1,3 kg kålrötter

3 morötter

8 potatisar

2 tsk salt/liter vatten

salt och malen vitpeppar

2 tsk smör

 

Gör så här:

Spola av köttet med kallt vatten. Lägg det i en kastrull, fyll på med kallt vattenså det täcker och koka upp. Skumma väl. Skala och dela löken och lägg i den i kastrullen. Tillsätt också lagerblad och pepparkorn. Sjud under lock på låg värme i ca 1 1/2 timme. När köttet lätt lossnar från benen är det klart.

 

Skala och skölj kålrötterna. Det går lättast om man först skär dom i skivor och sedan skär bort skalet. Skala och skölj morötterna och potatisen. Skär allt i mindre bitar. Koka kålrötter, morötter och potatis mjuka i lättsaltat vatten eller buljong ca 1 timme. Häll av spadet, spar lite att späda med.

 

Pressa rotfrukterna medpotatispress eller kör dem i en matberedare i omgångar. Spä med lita kokspad om det behövs. Krydda moset med salt, nymalen peppar och smör. Servera.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johan rullar köttbullar      

Kjell tillagar salladen     

 

 

 

 

 

 

Vi åt potatismos till gösen. Johan gjorde moset efter eget recept med mycket smör, buljong och mjölk samt kryddor.

 

Upplagt och klart att äta. Som dryck provade vi älggrässaft som Johan hade med och bjöd på.

 

Kjell placerar mintkakor på päronhalvorna innan de ställs i ugnen.

 

 

Beräknad kostnad inkl. dessert blev ca 50kr/person. Vi åt givetvis nyfångad gös från Ivars fiskevatten, men beräknade priset över disk till 170kr/kilot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beräknad kostnad/person

ca 37 kr

Ett billigare alt. är att välja lövbiff.

 

 

 

 

TIPS!

Andra klassiska, snabba och smala tillbehör till ryggbiffen: Hackade inlagda rödbetor, hackad ättiksgurka, hackad rödlök eller kapris.

 

 

 

Kan detta kallas matrast, eller???

 

 

 

 

 

 

 

 

Johan har full kontroll på grytorna.

 

 

 

 

 

Gråter Ivar över spilld mjölk eller beror det på löken????

 

 

 

Som efterrätt åt vi fruktsallad blandad på apelsiner, äpplen, päron,vindruvor och kiwi. Till detta hade vi vispad grädde och strösocker.

 

Kostnad/person ca 25 kr inkl. efterrätt

Betyg: Fullträff såklart