Matcirkeln

"Gubbröra"

 

 

 

 

    Förrätter

 

Gubbröra på formbröd räcker till 8 portioner

 

3 matjessillfiléer, gärna mogen och lagrad

1 rödlök

2 hårdkokta ägg

1 msk kapris

1 knippe dill

1 knippe gräslök

1 dl creme fraiche

salt och peppar

 

Till garnering

dillkvistar

 

Till servering

formbröd

 

Gör så här:

Skär matjesfiléerna i tärningar.

Skala och finhacka rödlöken. Skala och hacka äggen. Hacka kapris, dill och gräslök. Blanda allt med majonäs och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Garnera med dillkvistar och servera gärna på formbröd.

 

 

Klassisk Fransk löksoppa

 

 

Recept till 6 portioner:

8 gula lökar

2 nypor socker

1 1/5 l hönsbuljong

6 kvistar timjan

3 tsk salt

3 krm grovmalen svartpeppar

6 skivor lantbröd

150 g gruyére

 

Gör så här:

Värm ugnen till 275 grader. Skiva löken fint. Fräs mjuk i smör. Strö över sockret. Rör om, tillsätt buljong, vin och timjan. Koka i 10 min. Smaka av med salt och peppar. Rosta bröden och riv osten. Häll soppan i ugnsfasta skålar. Lägg på ett bröd och strö över ost. Gratinera i 5-10 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lokal: ABF Agens torg
"Kunskapshörnan"
Degerfors

 

 

 

 

Beräknad kostnad per person

ca 10 kr

 

Betyg:

Mängden salt blev i överkant och tillsammans med sältan i matjessillen blev det lite för mycket, något att tänka på.

Därför blev det 4 av 5 ölsejdlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beräknad kostnad per person ca 17 kr

 

 

 

 

Betyg:

Alla tyckte soppan var utmärkt som förrätt och smakade gott. Det blir 5 av 5

ölsejdlar